Uluslararası / International

Genç Atlarda Dünya Şampiyonları Belli Oldu

Şampiyonada İlker Sergen Altun tarafından yetiştirilen iki genç atla yarışan Özgür Özkan başarılı sonuçlar aldı.

Belçika’nın Lanaken kasabasında 21-25 Eylül 2022 tarihinde gerçekleşen 5-6-7 yaş Genç Atlar Dünya Şampiyonası’nın kazananları belli oldu. 5 yaşta İrlanda’dan Bp Goodfellas isimli atıyla Gerard O’Neill 6 yaşta İrlanda’dan ABC Saving Grace isimli atıyla Ethen Ahearne ve 7 yaşta da İsveç’den Caillan isimli atıyla Rolf-Göran Bengtsson kupayı kaldıran isimler oldular.

Üç kategoride toplamda 57 ülkeden 758 atın start aldığı şampiyonada 5 yaşlı atlarda 242 at, 6 yaşlı atlarda 276 at ve 7 yaşlı atlarda da 190 at start aldı. 50 at Aygır Şampiyonluğu için yarıştı.

FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses ‘da bu yıl iki de Türk atı yarıştı. İlker Sergen Altun tarafından yetiştirilen ‘Mascot Van De Berghoeve Z’ isimli at 5 yaş kategorisinde 125 cm’lik parkurda yarıştı. ‘Quardonna Van Het Weidse Hof’ isimli at ise 6 yaş kategorisinde ve 135 cm’lik parkurda koştu. Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da başarılı yarışlar koşan, pek çok şampiyonlukları ve dereceleri olan milli binici Özgür Özkan tarafından binilen her iki at da başarılı yarışlar çıkardı.

Eleme turlarının ilk yağında her iki at da son engeli alarak 4’er ceza puanı ile ayrıldı. İkinci eleme günü hatasız bir parkur çıkartarak başlayan Mascot final umutlarını artırdı. Ardından gelen Quardonna bir engel alarak final şansını zora soktu. Dünyaca ünlü pek çok binicinin hata yaptığı çok zorlu bir parkurda 6 yaş kategorisinde final koşacak 48 ata ulaşabilmek için 4 ceza puanlı atlar zamanlarına göre sıralandı. 5. yedekte bulunan Quardonna, ancak 2 atın finale alınmasıyla şampiyonadan elenmiş oldu. 5 yaşlı atlarda Mascot ise ilk günkü şanssız bir şeklide son sırığı almanın bedelini ikinci günkü güçlü performansına rağmen şampiyonadan elenerek ödedi. 

Şampiyonada 2 atla bayrak dalgalandıran İlker Sergen Altun ve Özgür Özkan, atları Mascot Van De Berghoeve Z ve Quardonna Van Het Weidse Hof, dealer ve otoritelerden büyük beğeni topladı. Mascot yarışmanın yapıldığı tesislerde doğmuş ve tay olarak Türkiye’ye gelmişti. Pek çok şampiyonanın gerçekleştiği Zangersheide’de yılda onlarca şampiyon adayı tay doğuyor.

İlker Sergen Altun yarışmaya ilişkin olarak; “Yarışmaya çok iyi hazırlandık. İklim ve ortama alışması için atlarımız önceden getirdik,” diyerek şunları söyledi: “Atlarımızı 3 aydır burada ve şampiyona öncesi yarışlarda da koşarak hazırlıklarımızı sürdürdük. Çok zor parkurlarda hatasız pek çok yarış çıkardık. Ancak bu tür yüksek seviyeli yarışlarda her zaman önemli olan yarışabilmek ve bu yarışı tamamlamaktır. Biz de bunu başardık. Gerek atlarımız, gerekçe binicimiz ana göre ülkemizi başarıyla temsil etti. Atlarımıza büyük ilgi var. Biz de atlarımızı burada bırakmaya ve Avrupa’da yarıştırmaya karar verdik.”

Özgür Özkan ise ‘finallerin kıl payı kaçtığını’ belirterek “ancak sonuçlar Türk biniciliği ve at yetiştiriciliği adına son derece başarılıdır” dedi. Yurt dışında 250’nin üzerinde yarış deneyimi olan ve çok sayıda şampiyonlukları bulunan Özgür Özkan, “Atlarımız şampiyon olacak kapasitede. Burada koşan atların sıralamasına bakıldığında bu anlaşılıyor. Örneğin Mascot ikinci eleme turunda hatasız koşarak 238 at arasında 21. sıraya yerleşti.  Seneye en az bir şampiyonluk alacağımıza inanıyorum,” şeklinde konuştu.