EQUIST Veliefendi’ye; Veliefendi EQUIST’e Yakıştı
Uluslararası At ve Binicilik Fuarı EQUIST – İstanbul Horse Show, etkinliklerle dolu 3 günlük maratondan sonra kapılarını kapattı. Ancak atçılık dünyasında açtığı yepyeni kapılar uzun süre konuşulacağa benziyor.
19-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası At ve Binicilik Fuarı EQUIST İstanbul Horse Show, atçılık camiasının önemli markalarını bir araya topladı. 42 firmanın 72 markayı temsil ettiği fuarı üç gün boyunca 7.460 tekil ziyaretçi gezdi. Fuarın açılışını yapan, önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, İstanbul Milletvekili, AK Parti Dış İlişkiler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, yaptığı konuşmada fuarın en doğru yerde gerçekleştiğini belirterek atçılığın ve at sevgisinin şehirlerde de yaygınlaşması olgusuna dikkat çekti. Eker; “Hafızamızı tazeleyip atla olan dostluk ve arkadaşlığı, tabiat içerisinde olduğu gibi şehir yaşamından da tekrar kurmamız gerektiğine artık iyice inanmaya başladık. Bugün 4’üncüsü düzenlenen EQUIST’in bu manada anlamlı olduğunu düşünüyorum. At ve atçılıkla olan ilişkiyi sadece düz bir yarış durumda bırakmayalım. At tek başına yarıştan ibaret değildir. Atla ilgili atçılıkla ilgili faaliyetleri çeşitlendirelim” dedi.
Eko Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın himayesinde gerçekleştirdiğimiz EQUIST’i, Türkiye Jokey Kulübü’nün ev sahipliğinde, Türkiye Jokey Kulübü ve Türkiye Binicilik Federasyonu işbirliği ile hazırladık. Türkiye’nin sunduğu pazar koşulları ve çevre ülkelerin pazarlarına erişilebilirlik olanakları, atçılık dünyasının temel markalarına sahip olan Avrupa için göz ardı edilemez. Batılı markaların fuara katılım kararlarının, önümüzdeki yıllarda hızla değişeceğine inanıyorum” dedi.
Yüksek atlama dalında 6 sırık yarışması, dresaj, pony yarışı ve voltij gösterileri ile Veliefendi Hipodromu’nun pistlerinin renklenmesine ve yeni bir boyuta taşınmasına katkı sağlayan Türkiye Binicilik Federasyonu’nun Başkanı Atıf Bülent Bora da açılış törenindeki konuşmasında, ülke turizmine ve ekonomiye katkı vermek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek; “TJK, TBF ve TGSDF olarak bir araya geldik. Türkiye’de İstanbul’da bir at şehri kurmak için yola çıktık. Bütün atlı sporların yarış ve idmanların yapılabileceği, turizm ve ekonomisinin olacağı bir tesisin ülkemize kazandırılmasını istiyoruz” dedi.
Organizasyonun ev sahibi konumundaki Türkiye Jokey Kulübü adına konuşma yapan Genel Sekreter Turgut Alakuş da konuşmasında; “Fuarın hipodromumuzda olmasından çok memnunuz. Hipodromlarımızın sadece yarış yapılan yerlerden ziyade sosyal ve sportif faaliyetlere açılmasından, terapi merkezimiz, spor alanları, piknik alanları ve diğer yerlerden halkımızın yararlanmasından dolayı çok mutluyuz” dedi.
4’üncü kez gerçekleşen fuarın bu yıl ilk defa İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda düzenlenmesi pek çok yeniliğe ev sahipliği yaptı. “Ziyaretçi konusu bizim için önemliydi. İlk kez Veliefendi Hipodromu’nda olmasına ve son gün hava şartlarının kötü olmasına rağmen fuar başarılı geçti. Türkiye’nin tek atçılık fuarı olması bizlere gurur veriyor,” diyen Epona Firma Yöneticisi Ahmet R. Gürdoğan bu yeniliğin olumlu yanına dikkat çekti.
Büyük çoğunluğunu satın almacıların oluşturduğu ziyaretçiler, yeni iş fırsatlarını da değerlendirdiler. Katılımcı firmalara büyük bir sektörde önemli iş potansiyeli sağlayan etkinliğe, bu yıl ilk kez katılım gösteren Hatko Kauçuk A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nejan Hatko şöyle değerlendirdi: “EQUIST, firmamız adına atçılık sektörüne yönelik, doğru firmalara ve doğru kişilere ulaşmak açısından olumlu geçti. Kalite anlayışına sahip kesime ürünlerimizi tanıtabildiğimiz için mutluyuz. Fuar sonrasında büyük dönüşler alacağımızı umuyoruz.”
Fuar standlarının yanı sıra 600 dönümlük Veliefendi Hipodromu’nun pek çok açık ve kapalı tesisinde ardı ardına gerçekleşen etkinlikler, şovlar ve workshop’lar, binicilik sporuna gönül verenlere ve ilgi duyanlara eşsiz deneyimler yaşattı. Yarış pistlerinde pony’leri ile voltij gösterisi yapan çocuklar, düz koşuda yarış heyecanı arasında izleyenleri büyüleyen dresaj gösterileri, geleneksel sporlar ile sentezlenmiş nefes kesen atlı şovlar Veliefendi Hipodromu’nda kalıcı izler bıraktı. Diğer yandan, Türkiye’nin dört bir yanından yükseköğrenim kurumları, öğretim görevlileri, akademisyenleri ve öğrencileri ile sektörün eğitimli iş gücünü yine sektör temsilcilerine tanıttı. “Atçılık ve atlı sporların gelişmesinde çok önemli bir değere sahip olan EQUIST’i düzenleyenlere teşekkür ediyoruz. Fuar etkinlikleri kapsamında paneller ve kongreler düzenlemesi de bu gelişime katkı sunacak bir çabadır,” diyen İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Köseman, daha iyiye ve güzele ulaşma çaba ve gayreti için kamu-özel tüm kesimlerin daha fazla katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.
Son dönemdeki pek çok uluslararası etkinlikte olduğu gibi EQUIST’te de yurtdışından gelen katılımcı sayısı düştü. Ancak iş odaklı firmalar profesyonel tutumlarını korudu. Fuara önceki yıllardaki olumlu deneyimlerinin ışığında bu yıl da katılan İsviçreli Equitrade firmasının sahibi Erich Krähenbühl, “İstanbul gidilecek harika bir yer. Organizasyon çok profesyonel, çadır stand kurulumları çok iyiydi. Yalnızca bazı katılımcıların bazı nedenler ile fuara katılımlarını iptal etmiş olmaları üzücü,” diyerek kesinlikle bir sonraki etkinliğe de katılmayı düşündüklerini belirtti. Olumsuz konjonktürel etkilere rağmen ilk kez katılım yapan yabancı firmalar da yoğun ilgi gördü. İrlandalı Botanica International firmasının sahibi Sean Cooney bu ilgiyi şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de ilk kez fuara katıldım ve dönüşlerden ve geribildirimlerden çok memnun kaldım. Kesinlikle İstanbul’a yeniden geleceğim.”