At Fuarları Tüm Dünyada Büyük İlgi Görüyor

Dünyanın pek çok yerinde at fuarları büyük kitlesel şovlara dönüşüyor. Bazıları yüzden fazla yıldır süren at fuarlarında ziyaretçi sayıları 300-400 binlere ulaşıyor. Pek çok gelişmiş ülke kadar kimi küçük ve göreceli olarak gelir düzeyi daha düşük ülkelerde bile at ve binicilik kültürü, sosyal hayatın önemli bir rengi durumuna gelmiş bulunuyor.

Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika veya diğer gelişmiş ülkelerde çok sayıda fuar ve etkinlik art arda gerçekleşirken, özellikle atçılığın uluslararası ölçekteki ortak değerleri yükseliyor. Ancak yerel etkinlikler, hatta köy ve kasaba düzeyinde daha da küçük ölçekli binicilik ve atlı yaşam kültürü geniş kitlelerin ilgisine sunuluyor. Yerel at yetiştirme teknikleri, yerel at cinsleri, at ve binicilik ekipmanları gibi çok çeşitli, zengin ve ilgi çekici ürünler şovlarla birlikte tanıtılıyor.

Türkiye’de EQUIST

Çoğu sosyal, sportif ve kültürel etkinliğe göre daha geniş bir etki alanı bulunan ve pek çok dala göre evrensel boyutu çok daha geniş olan at ve binicilik alanında Türkiye’de de çeşitli faaliyetler yapılıyor. 2012 yılında başlayan ve 5 kez gerçekleşen At ve Binicilik Fuarı EQUIST İstanbul Horse Show, dünya fuar takviminde yerini almış başarılı bir organizasyon durumuna geldi. Türkiye’nin potansiyeli ve atçılık kültürü açısından sahip olduğu birikim henüz fuara yansımasa da pek çok yeni etkinliğe esin kaynağı oluşturması açısından EQUIST sektöre büyük bir ivme kazandırdı.

2016’dan beri yapılan ve içinde farklı spor dallarını da barındıran Etnospor ise etkinlikleri içerisinde atçılığa büyük pay ayırıyor. Ayrıca, atçılığa dayalı pek çok yöresel etkinlik de gerçekleştirilmeye başlandı. Çıldır gölünde atlı kızaktan, Erzurum, Uşak, Sivas gibi illerde büyük ilgi gören ve TJK tarafından da desteklenen, şampiyonluk karşılaşmaları Ankara 75. Yıl Hipodromu’nda gerçekleşen cirit oyunlarına, milli bayramlarda yapılan atlı geçişlerden atlı okçuluk yarışma ve gösterilerine uzanan pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Özellikle Türkiye’de atlı gösterilerin doğuşunu sağlayan EQUIST; içinde dans, koreografi, ileri biniş tekniği gibi unsurlar barındıran şovların tümüne ev sahipliği yaparak gelişmesine de katkıda bulunuyor.

Almanya Başı Çekiyor

Atçılıkta sportif olarak da endüstriyel olarak da başı çeken Almanya, doğal olarak fuarlarda da başı çekiyor. 2019 yılının katılım açısından kayda değer 47 fuarı içerisinde irili ufaklı 18 tanesinin Almanya’da gerçekleşiyor olması da bunun göstergesi. Almanya bir sanayi devi, bir ihracat şampiyonu… Öte yandan her alandaki başarılı şekilde sürdürdüğü fuarcılıkta da adını duyurmuş bir ülke. Fuarlara Almanya açısından bakınca, sanayinin ve sektörel gelişimin de fuarlardan nasıl etkilendiği, fuarların istihdama ve katma değerli üretime ne denli katkı sağladığı görülüyor.  Almanya’yı 16 fuarla takip eden İngiltere de atçılıkta önemli bir sürükleyici ülke durumunda. İtalya’dan Fransa’ya, ABD’den Kanada’ya gelişmiş ülkelerin iddialı fuarları kadar dünya at fuarları pastasından pay kapmaya çalışan Finlandiya, Avusturya, atçılık endüstrisinde büyük bir sıçrama içinde olan Polonya gibi batılı ülkelerin yanında BAE, Fas, Dubai gibi ülkeler de kendi atçılık kültürlerini tanıtan fuarlara devletlerinin büyük desteği ile yatırım yapıyorlar.


2019 Atçılık Fuarları ve Etkinliklerinden Bazıları
Tabloyu daha büyük görebilmek için tıklayınız